Toscana byder på romantiske middelalderbyer, storslået arkitektur, bakkede landskaber, verdensberømte vingårde og fantastiske madoplevelser, der er hele turen værd. Pak kufferten og tag afsted – du vil helt sikkert ikke fortryde det. Herunder kan du læse mere om, hvad du kan forvente af en gastronomisk rejse til Toscana.
Toscana er blandt de absolut mest idylliske og besøgte regioner i Italien, og stedet besøges hvert år af stamgæster, som med kommer igen år efter år. Det skyldes ikke mindst, at den toscanske madscene er noget udover det sædvanlige.
Hvis du vil have en gastronomisk oplevelse, der overgår enhver fantasi, bør du pakke kufferterne og drage mod Toscana. Herunder følger en række gode råd til, hvad du skal opleve, hvis du gør alvor ud af dine ferieplaner.
Smag på de berømte toscanske vine
Toscana er blandt andet kendt for sine mange fantastiske og berømte vine som Vino Nobile, Vin Santo og Brunello. Alle har de deres oprindelsessted i Toscana, og alene dét gør hele turen værd. Det er nemt og oplevelsesrigt at tage ud og besøge en af de mange vingårde, der findes i regionen.
Når du besøger vingårdene, kan du regne med, at de er rundhåndede i forhold til at dele smagsprøver ud – og derfor er det en god idé på forhånd at aftale, hvem der sætter sig bag rattet på hjemturen, så der i hvert fald er én af jer, der er i stand til at køre.
Det anbefales, at du lejer en bil, når du bevæger jer rundt i Toscana. Turen rundt omkring i regionen byder på det ene bjergtagende scenarie efter det andet. Når du kører rundt fra sted til sted og oplever regionen på egen hånd, vil du få udsyn over de mange frugtbare jorde, hvor der foruden vin dyrkes tobak, oliven, solsikker og ris.
Toscana er kendt for sine traditionelle retter
Noget, der kendetegner Toscana, er deres kærlighed til friske, lokale råvarer, som det lokale køkken tydeligt bærer præg af. Her er på én og samme tid en forfinet og rustik tilgang til den traditionelle kost, som er blevet spist i regionen i årtusinder.
Hvis du bestiller en risotto con funghi, kan du se frem til en gastronomisk oplevelse, hvor der er lagt vægt på den helt rette, cremede konsistens. Det samme gør sig gældende for bruschetta, saftige bøffer, delikate oste og pølser og – ikke mindst – deres pastaretter.
Tag eksempelvis på et madlavningskursus, hvor du lærer at tilberede traditionelle, toscanske pastaretter, så de får den helt rigtige smag. Du lærer at lave din egen pasta på en pastamaskine, som de laver den i Toscana.
Overnat på et af de lokale vinslotte
Når du planlægger din madrejse til Toscana, kan du med fordel overveje at overnatte på et af de mange små vinslotte i regionen. De er spredt udover hele landet, og dét er virkelig en oplevelse, der er alle pengene værd.
Hvis du vil finde et overblik over de vinslotte, hvor du har mulighed for at overnatte, kan du søge efter ‘agriturismo’ i Google. Agriturismo er ordet for turisme, der giver mulighed for at komme helt tæt på den lokale produktion.
De fleste vingårde laver ikke bare vin, men producerer også honning, ost, olivenolie, grappa og en lang række andre delikatesser, der er særligt kendetegnende for netop Toscana. Det er en spændende måde at komme tæt på den lokale befolkning og få et indblik i deres hverdag – og så kan du jo smage lidt på de lokale specialiteter undervejs.